Behandling

Behandling, enskilt, par eller familjer.

Individuellt

Behandlingen sker i skyddat rum på en neutral plats! Beskrivningen av Ditt bekymmer är stommen i samtalet. Svåra känslor, besynnerliga tankar eller oönskade beteenden är något som vi alla lider av i högre eller lägre utsträckning. Här har vi en möjlighet att först identifiera dessa för att finna en positiv energi att förändra tankemönster, beteenden och känslor. Det som gör det svårt för oss att förändra det vi önskar är att våra tankar, känslor och beteenden ofta är så ”inrotade”. Vi behöver en lagom puff framåt. För att komma ur gamla hjulspår.

Fördelen med det terapeutiska samtalet är att terapeuten inte har en koppling till Ditt bekymmer utan kan hjälpa Dig på ett neutralt vis, jämfört med kamrater, släktingar eller en partner. Självklart kan det vara ansträngande och väcka både ledsenhet och andra känslor när man går i samtal. Att påbörja en individuell terapi rör om i känslor och tankar men är hjälpsamt för att skapa större livskvalitet, bättre relationer och hjälper mot psykisk ohälsa.

Det inger hopp!

Parsamtal

Att uppleva svårigheter med kommunikation och förståelse i den parrelation vi lever i hör till de svåraste upplevelser vi har i livet. Vi är beroende av varandra för att må bra! Vi behöver kärlek, bli ompysslade och vi behöver få bekräftelse på att vi duger. Det är så svårt att vara självförsörjande inom dessa områden.

Vi behöver också få ge kärlek, ge omsorg och ge bekräftelse för att vi skall må bra och känna oss okey. Att ge är lika viktigt för att vi skall må bra. När det uppstår missförstånd, konkurrens, ständiga konflikter eller tvärtom, perioder av minskande kommunikation far vi illa. Det blir låsningar i kommunikationen vilket kan leda till undvikande av svåra frågor och för långa perioder av tystnad. Perioder då Vi får jobbiga funderingar om oss själva och den andre; Är Vi bra för varandra? Kan Vi leva tillsammans? Vart tog det goda vägen? Vi som älskade varandra så…

Det kan leda till att vi skruvar ner den låga som är våra behov, vår längtan och våra önskningar. För att skydda oss från att bli besvikna, känna oss övergivna eller avvisade om Vi visar upp dem.

Parterapi handlar i de flesta fall om separation. Men inte om att Vi skall flytta ifrån varandra rent geografiskt men eftersom parrelationen är så fylld av projektioner. Det vill säga att vi tenderar att se de bekymmer vi behöver hantera eller de jobbiga känslor vi bär på i beteendet hos vår partner. ”Om hen bara ändrade sig så… skulle allt bli okey.” Nej, vi skall Inte flytta ifrån varandra men att tydliggöra:

Jag – Du – Vi

Detta förefaller vara en grund för att hjälpa kärleken att växa i relationen. Att vi upplever oss sammanblandade med varandra är naturligt men kan också upplevas plågsamt och minska attraktionen mellan två partners. Att tydliggöra de personliga perspektiven och öka nyfikenheten, både på sig själv och på sin partner, ökar attraktionen och kärleken i relationen.

Familjesamtal

Och i speciella situationer får familjesamtalet en mycket avlastande funktion. Mår en person dåligt i en familj får det inverkan på allas mående i familjen och denna tendens kan familjeterapi tydliggöra och lindra. När ”systemet” mår bättre och saker som varit svåra att samtala om ändå är uttalade kan ett behagligt lugn ofta infinna sig; ”Vi tog oss igenom det svåra”.

Coachande samtal

Vi vet alla hur svårt det är att genomföra livsstilsförändringar trots att Vi förstår hur väsentliga dessa förändringar skulle vara för Vårt välbefinnande och för Vår upplevelse av nöjdhet i livet. I bland kan det finnas oklara orsaker till att Vi har svårt att göra det vi vill och det Vi behöver göra i ett längre perspektiv. Vi kan behöva en utomstående person som både kan hjälpa oss till handling men även stanna upp ett slag i vilka psykologiska processer som eventuellt bromsar oss. Finns det händelser från vår historia som blockerar att göra det vi önskar, vill och behöver? Att tydligt kunna definiera var det som bromsar Oss ligger skapar grund för förändring och för att skapa positiv energi.

 

Fotograf: Tomas Torsén

WWW.TOMASTORSEN.SE