Om mig
Dan Andersson
Min mottagning är belägen i Mälby, Torshälla 1,2 mil norr om Eskilstuna. Mottagningen ligger i ett hus på min tomt.
Jag är socionom och är vidareutbildad till legitimerad psykoterapeut och är auktoriserad familjerådgivare . Jag har arbetat inom flera områden; socialtjänst, familjerådgivning samt inom Barnpsykiatrin. Sedan 2019 är jag privatpraktiserande psykoterapeut på heltid.
Jag har arbetat med självmordsproblematik, självskadebeteende och Neuropsykiatriska frågor inom Barnpsykiatrin. Jag har erfarenhet av behandling med tonåringar med funderingar om sin könsidentitet (könsdysfori).
Jag har arbetat med både manliga och kvinnliga aspekter/följder av våld i nära relation.
Jag har arbetat med utmattnings-problematik och kriser.
Jag har erfarenhet av att arbeta i ledande befattningar.
Min mottagning är belägen i ett hus på min tomt
Mälby, Torshälla 1,2 mil norr om Eskilstuna
Utbildningar (i urval)
Under alla yrkesverksamma år har jag haft handledning. Genomgått individualterapi vid två tillfällen.
- 3-årig familjeterapiutbildning på systemisk grund
- 1,5-år parpsykoterapi-utbildning på psykodynamisk grund
- Utbildning i KBT för par
- Olika lednings/chefsutbildningar. Bland annat UGL (Utbildning Grupp och Ledare som Försvaret utvecklat)
- Utbildning i arbetet med våld i nära relation.
- Utbildning i Suicidologi
Terapeutisk inriktning
Bakgrund. Jag har utbildat mig inom Psykodynamisk teoribildning, har en familjeterapi-utbildning på Systemisk grund samt har utbildning inom KBT. Tidigt i livet, på 1980-talet satte jag in mig i Gestaltterapi och var då väldigt påverkad av kraften i den. Under åren inom Barnpsykiatrin, som var oerhört lärorika, blev insikter i psykiatriska diagnoser och svårigheter förknippade med ångest, depression eller neuropsykiatriska funktionsskillnader, viktiga som delmoment för att kunna hjälpa barn eller vuxna i svårigheter. Jag har arbetat med åtskilliga individuella psykoterapier med barn och ungdomar, kopplat till familje-terapeutiska samtal med föräldrarna. Arbetet med suicid-prevention och behandling av ungdomar med suicidalt beteende inom Landstinget Sörmland på BUP (nuvarande region Sörmland) varit viktigt och lärorikt. Mötena med barnen och deras föräldrar i samband med akuta händelser i deras vardagsliv gav ovärderliga erfarenheter.
Mitt arbetssätt syftar till, och bygger på, att kombinera utvecklings-/anknytningspsykologi, systemteori och KBT-teorin. Psykodynamisk teori, där även omedvetna processer är i fokus och hur vi projicerar känslor, negativa tankar på varandra utifrån omedvetna låsningar är en viktig hörnsten för att förstå hur vårt lidande kan förklaras. Insikter om varför vi hamnar i de svårigheter vi hamnar i är centralt. Insikter som i sig minskar stress-känsla och skapar energi att hantera samma bekymmer på ett nytt sätt. Insikter som skapar Hopp!
Relationer. ”Allt är relativt”, slog Einstein fast i sin berömda Relativitetsteori… Det slår mig som psykoterapeut men även som privatperson att väldigt mycket av det som påverkar oss människor är relationer. Relationer som skapar lycka, nyfikenhet en pirrande, spirande energi och hopp! Kärlek! Och motsatsen; när relationen inte fungerar som man önskar, det kanske uppstår missförstånd eller konflikter som gör att man ifrågasätter sitt eget beteende eller sina närmastes reaktioner och handlingar. Vi funderar över kärleken vi ”borde” känna och dess motsats inom oss. Frustrationen och ibland ilskan som uppstår i nära relation till en partner, en förälder, till syskon eller arbetskamrater, vänner eller till sina barn väcker ofta tankar präglade av tvivel, svåra känslor och skapar spänningar i relationerna. Spänningar som ytterligare förstärker obehaget. Konflikter och komplikationer i relationer förefaller vara en nödvändig del av livet men påverkar oss starkt. Att förstå och bearbeta dessa aspekter och efterverkningarna på oss är ofta en väldigt viktig del av en terapi.
Psykoterapeut
Yrkestiteln psykoterapeut är skyddad i lag sedan 1985 och får endast användas av legitimerade psykoterapeuter. En auktoriserad, diplomerad eller ackrediterad terapeut är därför inte samma sak som en legitimerad psykoterapeut som är ett eget yrke. Den totala utbildningstiden för att bli legitimerad psykoterapeut är drygt 8 år. Socialstyrelsen utfärdar legitimationen som är en garanti att psykoterapeuten är välutbildad och arbetar på ett beprövat sätt. Psykoterapeuten står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Legitimationskontroll görs hos Socialstyrelsen, tel 075-247 42 42 (tisdagar – fredagar kl 09 – 10).
En socionom och en psykolog som båda vidareutbildat sig till legitimerad psykoterapeut har i princip lika lång utbildning
Fotograf: Tomas Torsén
WWW.TOMASTORSEN.SE